Sint Maarten

Sint Maarten werd in het jaar 316 na Chr. geboren in Hongarije. Zijn echte naam was Martinus. Martinus was 81 toen hij stierf in het jaar 397 na Chr.. Voordat Martinus Sint-Martinus werd was hij een Romeinse keizer. Martinus reed als keizer door de poorten van Amiens in Frankrijk en kwam daar een verkleumde bedelaar tegen. Martinus sneed zijn mantel doormidden en door zijn heldendaad werd hij Sint-Martinus. In Nederland en België heet Sint-Martinus Sint-Maarten. Het is ook de naamdag van Sint-Maarten.

Daarom is 11 november benoemd tot de dag van Sint Maarten, een dag waarbij het gebruikelijk is kinderen iets te geven.

Het Sint-Maartenfeest wordt op 11 november, of soms de avond ervoor, gevierd in sommige streken van Nederland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, Hongarije en op Sint Maarten. Deze dag wordt ook wel Sint-Martinus, Sinter Merte of Sinte-mette genoemd. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek.

In Nederland gaan kinderen van allerlei leeftijden op deze avond de straat op om langs de huizen liedjes te zingen met hun lampion.

Opzoek naar knutselinspiratie voor in de klas?
Op deze website vindt u allerlei leuke ideeën voor het maken van leuke lampionnen.